Pe 15 august 2020 s-au împlinit 110 ani de cand a fost deschis, în prezența Principelui Ferdinand, ceea ce urma să fie cea mai frumoasă clădire din oraș și, totodată, cel mai mare edificiu de acest fel din România. Situat pe faleză, pe Bulevardul Elisabeta, în Peninsulă, este un landmark istoric și cultural de o valoare inestimabilă, ce ne amintește de vremurile când era destinația de lux a protipendadei europene de la început de secol. Martoră de peste 100 de ani a istoriei orașului, clădirea spune povești incredibile despre averi pierdute, lux și decădere, dar și despre strălucirea unei lumi pe care acum o evocăm ca “La Belle Epoque”.
Primul – denumit Kursaal – a fost o clădire din lemn și paiantă, construită în anii 1880 al cărei acoperiș a fost luat de o puternică furtună pe mare. Deși era un loc de întâlnire al protipendadei constănțene, a fost dărâmat dintr-o hotărâre a autorităților, în 1890. Cea de-a doua clădire, Casinul, a fost tot una provizorie, construită din lemn și piatră, și care a fost dezmembrată în 1910.
Cea de-a doua clădire a acestui edificiu l-a avut ca antreprenor pe căpitanul Constantin Creangă, fiul scriitorului Ion Creangă şi tatăl lui Horia Creangă, unul dintre cei mai mari arhitecţi români ai perioadei interbelice.
Stilul Art Nouveau în care a fost ridicat edificiul, după proiectul arhitectului româno- elvețian Daniel Renard, era ceva cu totul nou și revoluționar pentru gusturile conformiste ale timpurilor. De aceea, atunci când a fost terminat, nu puțini au fost cei care au dezaprobat modul în care arată, fiind considerat, în presa vremii, “o monstruozitate” lipsită de gust și care, privită de sus, aduce cu un dric.
Clădirea în care azi turiștii vin să admire sute de specii acvatice a fost, de fapt, un pavilion-restaurant al Cazinoului. El nu a fost construit odată cu acesta, ci doi ani mai tarziu, în 1912, la cererea antreprenorului, baronul Edgar de Marcay.
Cazinoul este, probabil, cel mai vechi simbol al distracției și petrecerilor din Constanța. Ar putea fi considerat “primul club de pe litoral”, dacă evocăm modul în care se distrau acolo oamenii acum 100 de ani. Serile se țineau baluri și petreceri, care durau până în zori și la care doamnele își etalau cele mai frumoase și mai îndrăznețe haine. Cei mai tradiționaliști criticau nu de puține ori acest loc unde petrecăreții sărbătoreau cu muzică, fanfară militară, întreceri de bărci, focuri de artificii și baluri până în zori.
Acum, Cazinoul este în reconstrucție. Lăsată în paragină în ultimii 30 de ani – cea mai recentă renovare a fost cea din 1986 – clădirea începuse să se degradeze iar reconstrucția trebuia începută cât mai repede, pentru a evita degradarea totala. Demarate la începutul lui 2020, lucrările se estimează ca vor dura până în 2023. Încă trei ani și un buget de 10 milioane de euro alocat acestui proiect, până când vom putea vedea, în timpurile noastre, o mostră din cum arăta strălucirea începutului de secol.
Noua sa destinație va fi aceea de centru cultural și de divertisment de anvergură internațională, ce va găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții.
Cazinoul din Constanța este doar unul dintre motivele pentru care te invităm să faci o vizită în orașul de la malul mării. De la numeroase obiective turistice de vizitat până la atmosfera sa, mereu vibrantă și plină de energie, Constanța te atrage atât în sejur de business, cât și ca turist.
Iar dacă vrei să stai chiar în centrul Orașului Vechi, la câțiva pași de Cazino, te așteptăm la Hotel Boutique Vila OPT. Cel mai nou hotel din Constanța îți pune la dispoziție camerele sale cu design unic, pentru o experiență de cazare în Constanța așa cum n-ai mai avut până acum.
Te așteptăm!
Am trecut, în ultimele articole, prin câteva dintre cele mai importante obiective turistice de vizitat în Dobrogea. Am descoperit mănăstirile din Constanța și Tulcea, povestea cetăților antice de la malul mării, cramele, podgoriile și povestea vinului de pe tărâmuri dobrogene. Tot atâtea motive pentru a face o incursiune în acest ținut atât de bogat […]
Citește articolMurfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel sunt cele mai mari podgorii din Dobrogea, fac parte din zonele viticole Colinele Dobrogei și Terasele Dunarii și, totodată, unele dintre cele mai căutate obiective și atracții turistice ale zonei. Aici cresc soiuri unice de struguri care dau vinuri extrem de apreciate de cunoscători. Descoperă povestea lor, care sunt cramele pe […]
Citește articol