Murfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel: Povestea podgoriilor din Dobrogea 

REZERVĂ ACUM
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
PUBLICAT PE 18.10.2021

Murfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel sunt cele mai mari podgorii din Dobrogea, fac parte din zonele viticole Colinele Dobrogei și Terasele Dunarii și, totodată, unele dintre cele mai căutate obiective și atracții turistice ale zonei.


Aici cresc soiuri unice de struguri care dau vinuri extrem de apreciate de cunoscători. Descoperă povestea lor, care sunt cramele pe care le poți vizita în aceasta toamnă, într-o scurtă incursiune în povestea vinului și a viticulturii din Dobrogea!

Povestea vinului și a viticulturii 

Se spune că, în trecut, existau două lumi, cea divină și cea umană, lumea zeilor și lumea oamenilor. Apoi a aparut Bacchus – Dionysos, zeul vinului, care încearcă să îi aducă pe oameni în lumea zeilor, “să iasă” din propria persoană prin extaz și să se contopească cu zeul, pentru un timp. Și se mai spune că locul de naștere al lui Dionysos este zona Traciei, la nord de Dunăre, mai exact teritoriul Dobrogei de azi. 


Așa începe istoria vinului pe aceste meleaguri, încărcată de semnificații din cele mai vechi timpuri. În muzeele deschise pe lângă
cetățile antice ale Dobrogei, se găsesc vestigii păstrate din antichitate, în special amfore si obiecte închinate zeului vinului, care arată cum cultul lui Dionysos era practicat de locuitorii Dobrogei. Dovadă stau vestigiile presărate la tot pasul de strămoşii noştri, aduse la suprafață de arheologi. În antichitate, zona Traciei era vestită pentru vinurile sale, iar Dacia era văzută ca sursă de grâu şi struguri sau vin. Importanța viței de vie pe plaiurile dobrogene este binecunoscută, ea fiind menționată în scrierile poetului Ovidiu (43 i.Hr. – 17 d.Hr.), unul dintre clasicii literaturii latine, exilat de împăratul Octavianus Augustus în cetatea Tomis. 

”Vinul păstrează forma vasului şi rămîne solid atunci cînd îl scoţi din el; aici nu este băut ca vin curat, ci în bucăţele pe care şi le trec unii altora” (Ovidius)

Istoria vinului în România și în Dobrogea este atât de veche, încât foarte multe dintre cuvintele folosite în vocabularul legat de vinuri și vița de vie provin din limba tracă sau latină. Cuvinte precum “beci”, “bob”, “butuc”, “ciorchine”, “cotor”, care au origine tracă, iar altele precum “viță”, “vie”, “vin”, “tămâios”, “tărie”, de origine latină, sunt folosite până în ziua de azi și dovedesc o tradiţie străveche a cultivării viței de vie și a vinăritului. 


Pomponius Mela, un autor latin, scrie: “Mai deasă este vița de vie, însă nici rodul ei nu se coace și nu se îndulcește, dacă cultivatorii nu-i ascund de frig sub frunze”. Comerțul cu vin de la nord de Dunăre este atestat prin descoperirea unui mare număr de amfore grecești, care surprind prin formă și varietate.

Podgorii din Dobrogea 

Clima cu foarte multe zile însorite, relieful format din coline și spații largi, căldura și solul fertil fac din Dobrogea un adevărat rai al viticulturii, o regiune perfectă pentru creșterea viței de vie și pentru obținerea de vinuri de calitate. Căldura și numărul mare de zile însorite fac ca aici să se producă nu doar vinuri bune, dar și struguri de masă, inclusiv pentru obținerea de stafide, care au nevoie de o mai mare concentrație de zahăr. Aici își au locul câteva dintre cele mai renumite zone viticole din țară din care probabil cea mai cunoscută este Murfatlar. La nord se găsesc podgoriile Măcinului, Babadag, Istria, Niculiţel, iar in sud, Oltina, Ostrov şi Adamclisi. 

Podgoria Murfatlar

Cu o aromă aparte, poate cele mai renumite soiuri cultivate în România sunt vinurile albe din regiunea Murfatlar: Muscat Ottonel, Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc. În zona Murfatlar s-au cultivat pentru prima dată 10 hectare de vie în anul 1907, podgoria fiind din 1939 și până în prezent printre furnizorii oficiali ai Casei Regale. Câteva crame pe care vi le recomandăm în podgoria Murfatlar: Crama Rasova, Crama Trantu, Murfatlar. 

Podgoria Sarica Niculiţel

Alături de Murfatlar, viile de la Macin sunt, de asemenea, furnizori oficiali pentru casa regală. Cele mai cunoscute centre viticole sunt la Tulcea, Măcin și Niculiţel, iar dintre soiurile de vin produse se fac remarcate Aligote, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Fetească Albă. Câteva crame cunoscute unde puteți face un tur vinicol în podgoria Sarica sunt: Crama Dobrogeană, Crama lui Terente, Via Viticola. 

Podgoria Ostrov

În sudul Dobrogei, mai exact în sud-vestul județului Constanța, pe terasa superioară a Dunării, se întinde o altă podgorie faimoasă: Ostrov. Pe lângă soiurile cunoscute, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Crâmpoşie, aici se mai obţin vinuri roşii de Syzrach şi Rebo. În centrul viticol de la Oltina se găseşte cea mai mare acumulare de lumină solară din ţară. 


De la
boutique hotel Vila Opt, se pot organiza excursii de o zi la crame. Odată ce te-ai cazat într-una dintre camerele vilei, la recepție îți vom face recomandări pentru a alege turul care se potrivește cel mai bine gusturilor tale. În general, programările se fac cu o zi înainte, anunțând ora și numărul de persoane care urmează să viziteze crama. Te așteptam într-o incursiune de toamnă la Murfatlar, Ostrov sau Sarica Niculițel, care să înceapă de la locul tău preferat de cazare din Constanța, Vila OPT!

muntii macin dobrogea

Obiective turistice în Dobrogea: Trasee, chei, peșteri și locuri de vizitat toamna

Am trecut, în ultimele articole, prin câteva dintre cele mai importante obiective turistice de vizitat în Dobrogea.   Am descoperit mănăstirile din Constanța și Tulcea, povestea cetăților antice de la malul mării, cramele, podgoriile și povestea vinului de pe tărâmuri dobrogene. Tot atâtea motive pentru a face o incursiune în acest ținut atât de bogat […]

Citește articol
Obiective turistice Dobrogea -crame dobrogene

Murfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel: Povestea podgoriilor din Dobrogea 

Murfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel sunt cele mai mari podgorii din Dobrogea, fac parte din zonele viticole Colinele Dobrogei și Terasele Dunarii și, totodată, unele dintre cele mai căutate obiective și atracții turistice ale zonei. Aici cresc soiuri unice de struguri care dau vinuri extrem de apreciate de cunoscători. Descoperă povestea lor, care sunt cramele pe […]

Citește articol