Cel mai vechi oraș din România, atestat documentar din 657 i.e.n. sub numele de Tomis a fost, pe rând, parte a Imperiului Roman și loc de exil pentru poetul Ovidius, reședința provinciei Sciția Mică și parte a Imperiului Roman de Răsărit. A fost piață pentru comerțul genovez și s-a aflat, timp de sute de ani, sub hegemonia Țaratului Bulgar și apoi a Imperiului Otoman. Istoricii menționează cum, din orașul antic de altădată, Constanța ajunsese în secolul 17 un sat de pescari turci și tătari, cu câteva sute de case, iar în Centrul Vechi de astăzi locuitorii își construiseră casele din zidurile vechii cetăți grecești și ale apeductelor romane.
Constanța își începe istoria modernă după Războiul de Independență, când cunoaște o creștere rapidă și devine cel mai important port al României, “poartă către Orient și primul pas către Occident”. În Peninsulă – orașul istoric, centrul vechi al Constanței – sunt peste 50 de clădiri monument istoric și opt lăcașe de cult de diferite confesiuni, care atestă multiculturalitatea orașului prin bogăția stilurilor de arhitectura: art nouveau, art deco, arhitectura cubistă și arhitectura neoromânească.
În lunga sa istorie, extrem de intensă, orașul de la malul Mării Negre trăiește multe alte istorii, mai puțin cunoscute publicului larg. Locul în care s-au perindat personalități de elită ale țării, regi, oameni politici, arhitecți, pictori, scriitori sau muzicieni are sute de povești de spus, cu fiecare clădire din centrul istoric. Mihai Eminescu, I.L.Caragiale, Anghel Saligny, Iuliu Maniu, Nicolae Tonitza, George Enescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza sunt câțiva dintre cei care și-au lăsat amprenta asupra orașului. Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei, regii Iugoslaviei, Bulgariei și Greciei, soțul reginei Marii Britanii au ales sa vină în Constanța, în defavoarea Bucureștiului.
În Centrul Vechi al anului 1882, poetul național Mihai Eminescu, pe care îl sărbătorim luna aceasta, se plimba pe faleza Cazinoului, care atunci se numea Kursaal și era doar o clădire din lemn și paiantă, dar cu o foarte frumoasă terasă spre mare. Orașul, cunoscut în vremea lui Eminescu sub numele turcesc de Kustenge și pe care poetul îl descria ca fiind o ”așezare foarte frumoasă dar de mici dimensiuni”, a fost prima stațiune balneară și climaterică de la mare. Eminescu a avut cazare în Constanța la mansarda Hotel D’Angleterre unde a stat timp de 10 zile pentru o cură heliomarină de sănătate, timp în care a trimis trei scrisori de dragoste iubitei sale, Veronica Micle.
Tot în Centrul Vechi, Mihail Kogălniceanu, ilustrul politician român căruia Dobrogea îi datorează legile și ordinea de după 1878, a avut trei case. El a iubit foarte mult acest loc, încurajând activ primii “coloniști” români să se stabilească în Dobrogea, după ce aceasta a fost câștigată și alipită Principatelor Române în 1878. Din cele trei case de la malul mării, cea situată în Peninsulă – Centru Vechi a fost locul unde venea in vizita Regina Elisabeta.
Reginele României au iubit acest oraș. Regina Elisabeta a dat numele celui mai frumos bulevard din Centrul Vechi al Constanței, cel cu deschidere către mare și un aer boem inconfundabil. Bulevardul Elisabeta este o călătorie în timp printre cele mai frumoase clădiri ale începutului de secol, iar casele marilor moșieri, industriași și oameni politici ai vremurilor păstrează viu, până azi, farmecul spiritului interbelic.
O altă poveste a orașului este spusă de trei frați greci, veniți în România la școala comercială, care au construit în Piața Ovidiu una dintre cele mai interesante clădiri din Constanța. Aici, în sediul oficial al Casei Embiricos, ce deținea trei transatlantice ce navigau spre America și retur, puteai să îți iei în anii ‘30 bilete pentru cursele transatlantice Constanța – New-York.
La început de secol, orașul vechi era un foarte apreciat centru de divertisment, care rivaliza cu destinații de leisure europene. Avea hoteluri moderne, spectacole de cabaret și seri cu petreceri de pomină. Cazinoul, prima clădire Art Nouveau din România, rivaliza cu cele de la Nisa și Monte Carlo. Știați că vacanțele pe Litoral au apărut în Grecia la 50 de ani după ce Constanța a deschis moda sejururilor estivale la malul Mării Negre?
Dacă vii într-un sejur la mare azi și vrei să descoperi Constanța altfel, întreabă la recepția Boutique Hotel Vila OPT despre city tours personalizate. Te vom pune în legătură cu unul dintre cei mai apreciați ghizi turistici ai orașului, care îți va spune poveștile centrului istoric într-o călătorie inedită prin orașul tomitan.
Iar pentru cazare în Constanța, alege să stai într-o clădire istorică din Centrul vechi, parte din povestea orașului, pe care am renovat-o și decorat-o pentru a o transforma într-unul dintre cele mai apreciate hoteluri din Constanța.
Te așteptăm!
Toamna la mare are un farmec aparte, un amestec de liniște și magie care te îndeamnă să te deconectezi de la ritmul alert al vieții de zi cu zi. Imaginează-ți valurile blânde care se sparg de mal, aerul proaspăt și răcoros care aduce cu sine mirosul sărat al mării, și culorile ruginii ale frunzelor ce […]
Citește articolSuntem în plină vacanță de vară – sunteți gata pentru încă o lună de distracție și aventuri la malul mării? Luna august aduce o mulțime de evenimente de neratat, pe care vă invităm să le descoperim împreună în vacanță sau într-un city break în Constanța, cu un accent special pe spectacolul verii: Ziua Marinei! Sărbători […]
Citește articol