Mănăstiri, lăcașuri de cult și alte locuri de vizitat in Dobrogea

REZERVĂ ACUM
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
PUBLICAT PE 29.09.2021

Am început, odată cu articolul trecut, să vă prezentăm acele obiective turistice și locuri de vizitat in Dobrogea pe care nu vrei să le ratezi când faci o excursie în zonă.

După turul cetăților antice, în care am descoperit istoria și legendele care înconjoară aceste locuri, trecem acum într-o altă perspectivă, una cultural-spirituală. Ne vom opri asupra unor obiective cu o semnificație aparte: Mănăstiri și biserici din Dobrogea.

Dobrogea este, prin excelență, un loc al multiculturalității și al conviețuirii a zeci de etnii care și-au păstrat tradițiile și obiceiurile moștenite din strămoși. Doar în județul Constanța sunt peste 300 de biserici de diferite culte, unele dintre ele având o importantă semnificație istorică și arhitecturală. Vom începe, așadar, lista mănăstirilor si lăcașelor de cult din Dobrogea cu: 

 

Biserici și mănăstiri din orașul Constanța 

Moscheea din Constanța este un astfel de obiectiv turistic, cu importanță turistică și culturală. Este unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice și, totodată, prima clădire din România în construcția căreia s-a folosit betonul armat. Construită din ordinul Regelui Carol I, căruia îi poarta numele, a fost inaugurată în prezența familiei regale în 1913. Cupola imensă, minaretul înalt de 47 de metri, ce poate fi observat de pe mare, sau covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare orientale din Europa sunt doar cateva dintre punctele de atracție ale acestui obiectiv turistic important. 


Cel mai mare și important așezământ ortodox dobrogean este
Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, realizata după proiectul arhitectului Ion Mincu și ai cărei pereți sunt împodobiți de fresce de o frumusețe deosebită, pictate în stil tradițional. 
Biserica Armenească, un alt monument istoric din Constanța, a fost construită într-o fostă școală. Este o biserică apostolică, tradițional ortodoxă, în stilul clasic armenesc în 1880, cu pereți acoperiți de icoane mari, iar slujbele se țin limba armeană clasică. 

Construită cu marmură din Grecia, de arhitect și pictor greci, din banii comunității elene locale, Biserica Grecească „Metamorphosis” a fost ridicată în timpul regelui Carol I și este un reper istoric, fiind locul unde s-a declarat unirea Dobrogei cu România. 


Locuri de vizitat in Dobrogea: Peștera Sf. Andrei 

Sfântul Apostol Andrei este cel care, în anii 50 d.Hr. i-a creștinat pe daci, fiind considerat sfântul care a adus creștinismul în România. Peștera în care ar fi locuit acesta se află în apropierea localității Ion Corvin din Constanța; aici s-a construit o mănăstire vizitată anual de sute de pelerini, numita Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În pronaosul bisericii se află patul Sf. Andrei unde, acum, cei suferinzi se întind, din dorința de a-și recăpăta sănătatea. 


Mănăstirea Dervent 

Nu la mare distanță de Peștera Sf. Andrei, în comuna Ostrov, se află o altă mănăstire – reper pentru viața spirituală a creștinilor români. Ridicată în anul 1923, pe locul unei foste biserici distrusă de pecenegi, Mănăstirea Dervent este un loc unde se spune că ți se îndeplinesc dorințele. Credincioșii vin și se roagă lângă o piatră sub forma unei cruci, aflată în incinta mănăstirii, piatră care, se spune, crește de la an la an. Aici este locul unde ar fi fost martirizat Sf. Apostol Andrei și unde se află un izvor cu puteri tămăduitoare, Izvorul Sf. Andrei. În curând, pe 14 octombrie, se apropie prăznuirea hramului bisericii, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Izvorul Tămăduirii. 

 

Locuri de vizitat in Dobrogea: Biserica Îngropată din Istria

La 55 de km de Constanța, vei găsi un lăcaș de cult cu totul special, aflat pe lista monumentelor arhitectonice. Zidită pe jumătate în pământ, fără turle și fără picturi interioare și exterioare, Biserica Îngropată din Istria este construită având la temelie piatră din vechea cetate antică Histria, pe atunci monument arheologic nedescoperit încă. Construită în perioada dominației otomane, biserica nu a putut fi ridicată peste înălțimea geamiei din sat. Picturile din interior, semnate de pictorul Ștefan Zahariev, nu au fost niciodată restaurate și își păstrează până azi culorile originale. Și, dacă tot ești aici, ia-ți puțin timp și vizitează și vechea cetate Histria, una dintre cele mai puternice cetăți antice, locul unde s-au bătut primele monede de pe actualul teritoriu al României. 


Lăcașele de cult din zona Niculițel 

Cunoscută în special datorită cramelor și vinului de Sarica Niculițel, veți redescoperi această localitate, în periplul vostru prin Dobrogea, prin prisma obiectivelor turistice de interes cultural și religios. 

Pasionații de istorie nu trebuie să rateze Basilica Paleocreștină de la Niculițel. Construită după anul 370 d.Cr., biserica atestă, prin dimensiunile sale, o populație numeroasă de cult creștin, precum și faptul că locuitorii Dobrogei au fost primii creștini din România. Descoperită din întâmplare în anii 1970, ca urmare a unor inundații, a fost lăsată în părăsire până de curând, când s-au făcut importante lucrări de protejare și conservare și s-a construit un muzeu arheologic. Biserica Paleocreștină este acum un veritabil monument istoric și punct de atracție al zonei. 


În apropiere de Niculițel, la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea, un alt reper religios este Mănăstirea Celic-Dere, unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre și Marea Neagră. Înființată de călugări veniți de la Muntele Athos, este construită prin suprapunerea a două biserici și are o icoană care, potrivit legendei, ar fi scăpat neatinsă de flăcările unui incendiu. Muzeul bisericii expune lucrări document în limbile turcă, arabă și persană, cu mare valoare istorică, ce datează din sec. XVI. 


Acestea sunt doar câteva dintre
obiectivele și locurile de vizitat cu valoare spirituală pe care te invităm să le descoperi în Dobrogea, primul teritoriu creștinat din România. 


Te așteptăm la
Boutique Hotel Vila OPT: ți-am pregătit o cazare specială în centrul vechi al orașului, locul ideal de unde îți poți începe incursiunea spirituală către bisericile și mănăstirile din Dobrogea. 

 

muntii macin dobrogea

Obiective turistice în Dobrogea: Trasee, chei, peșteri și locuri de vizitat toamna

Am trecut, în ultimele articole, prin câteva dintre cele mai importante obiective turistice de vizitat în Dobrogea.   Am descoperit mănăstirile din Constanța și Tulcea, povestea cetăților antice de la malul mării, cramele, podgoriile și povestea vinului de pe tărâmuri dobrogene. Tot atâtea motive pentru a face o incursiune în acest ținut atât de bogat […]

Citește articol
Obiective turistice Dobrogea -crame dobrogene

Murfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel: Povestea podgoriilor din Dobrogea 

Murfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel sunt cele mai mari podgorii din Dobrogea, fac parte din zonele viticole Colinele Dobrogei și Terasele Dunarii și, totodată, unele dintre cele mai căutate obiective și atracții turistice ale zonei. Aici cresc soiuri unice de struguri care dau vinuri extrem de apreciate de cunoscători. Descoperă povestea lor, care sunt cramele pe […]

Citește articol