Obiective turistice în Dobrogea: Trasee, chei, peșteri și locuri de vizitat toamna

REZERVĂ ACUM
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
PUBLICAT PE 27.10.2021

Am trecut, în ultimele articole, prin câteva dintre cele mai importante obiective turistice de vizitat în Dobrogea.

 


Am descoperit
mănăstirile din Constanța și Tulcea, povestea cetăților antice de la malul mării, cramele, podgoriile și povestea vinului de pe tărâmuri dobrogene. Tot atâtea motive pentru a face o incursiune în acest ținut atât de bogat în tradiții, atracții naturale și monumente istorice. Continuăm periplul nostru printre obiectivele turistice ale Dobrogei cu cele preferate de cei cărora le place să petreacă timp în natură, în aer liber. Vă prezentăm, așadar, câteva dintre atracțiile naturale, peșteri, trasee și locuri de vizitat din Dobrogea, într-o selecție pe care sperăm să o găsiți atractivă și gata de explorat. 


Și, pentru că orice traseu în aer liber și explorare de atracții turistice trebuie să înceapă cu un boost de energie, fizică și psihică, ți-am pregătit la
boutique hotel Vila OPT cele mai relaxante camere pentru cazare în Constanța, în care confortul patului king size cu așternuturi Frette îți vor da o binefăcătoare stare de bine și de relaxare, după o zi de trasee și activități outdoor. 

Așadar, care sunt traseele turistice din Dobrogea, ce obiective și atracții să vizitezi într-o explorare outdoor? 

Obiective turistice în Dobrogea: Cheile Dobrogei 

Cheile Dobrogei sunt mai puțin cunoscute, deși sunt surprinzătoare prin frumusețea lor. Se ajunge relativ ușor cu mașina, pe drumul național DN 22, asfaltat și care trece chiar prin mijlocul cheilor. Din Constanța, de la Vila OPT, vei face mai puțin de o oră cu mașina (40 km), pe drumul care trece prin Mihail Kogălniceanu spre Târgușor și Râmnicu de Sus. 

De ce să vizitezi Cheile Dobrogei? 

Aflate într-o zonă protejată, Cheile sunt o rezervație naturală cu peșteri, dintre care cele mai cunoscute sunt Peștera Gura Dobrogei, Peștera Liliecilor și Peștera La Adam. Un peisaj spectaculos, format acum sute de milioane de ani, cu turnuri naturale, pajiști și pășuni și pereți de calcar pe care se văd scheletele coloniilor de corali, unice în România. Aici se ascunde o incredibilă bogăție a faunei și florei, păsări pe cale de dispariție sau protejate, Cheile Dobrogei fiind o arie naturală de protecție specială avifaunistică. 


Deși vara Cheile Dobrogei sunt un loc preferat de localnici pentru petreceri în aer liber, în extrasezon, toamna, locurile sunt foarte puţin vizitate și pot fi descoperite în liniște de iubitorii de natura. Iubitorii de natură pot întâlni pescărușul albastru, șoimul dunărean, gâsca cu piept roșu și alte specii de păsări care cuibăresc în Delta Dunării, și care se opresc primăvara și toamna în tufișurile Limanului Tașaul din Cheile Dobrogei. 

Obiective turistice în Dobrogea: Peșterile

În Cheile Dobrogei vei găsi câteva dintre cele mai interesante peșteri din România – Peștera Liliecilor, Peștera Casian sau Peștera La Adam – unice prin vechimea lor și a vestigiilor scoase la suprafață de arheologi. Aceștia au găsit în Peștera La Adam un dinte molar al unui om preistoric de acum 100.000 de ani și un altar al Zeului Luminii (Mitras), format din cinci pietre cioplite. 


Peștera Liliecilor, formată acum aproximativ 2,5 milioane de ani, așa cum îi spune și numele, are numeroase galerii unde coloniile de lilieci se adăpostesc vara și
hibernează în timpul iernii. Este, totodată, un loc unde s-au găsit unelte din silex și ceramică, ce atestă existența activității umane din paleolitic, neolitic și epoca fierului. 


Despre Peștera Casian, aflată în apropiere de Târgușor, se spune că este locul de naștere a Sfântului Ioan Casian, pe care francezii îl consideră unul dintre primii lor sfinți și călugări. Peștera se află în spatele Mănăstirii Ioan Casian, în apropiere de Lacul Casian. Urmează poteca până la stânci, apoi urcă pe mica scară metalică și vei ajunge la o grotă ce are culoare înguste, amenajate într-un spațiu liturgic. Se spune că ar fi fost locuită de părintele Ioan Casian, unul dintre întemeietorii monahismului francez. 

Obiective turistice în Dobrogea: Traseele din Munții Macin 

Cei care iubesc mișcarea în aer liber și muntele cunosc bine Munții Macin. Aceștia sunt destinația ideală pentru o plimbare de toamnă, nu foarte solicitantă dar extrem de ofertantă ca peisaje, vegetație sau specii de animale pe care le poți descoperi pe traseu. Sunt peste 180 de specii de păsări, dintre care 37 specii protejate, pisici sălbatice, jderi, atât de îndrăgita ţestoasă dobrogeană sau specia cunoscută ca “Șarpele lui Esculap”, cel care se găsește încolăcit pe simbolul antic al medicinei. Ca floră şi vegetaţie, în Munţii Măcin se găsesc peste 1900 specii de plante, adică un incredibil 50% din tot ce înseamnă Flora României, iar 72 de specii de plante sunt protejate ca specii rare. 


Ai de ales între 18 trasee marcate în Munții Macinului, cu plăcuțe și indicatoare de informare: 10 trasee peisagistice, șase tematice, unul pentru bicicleta și unul pentru turism ecvestru. Din cele 18,
șase trasee turistice sunt noi, fiind amenajate în 2020. Cel mai popular traseu montan din Munții Macinului urcă la Vârful Țuțuiatu (467 de metri) și pleacă din localitatea Greci, aflată la poalele muntelui. Două ore mai târziu, după o plimbare superbă de toamnă, ajungi pe “Acoperișul Dobrogei” și admiri panorama încântătoare spre Culmea Pricopanului, oraşul Greci și Parcul Naţional Măcin.


Știai ca în Munții Macin se găsesc roci mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ, de sute de milioane de ani iar Parcul Naţional Măcin protejează tipuri de vegetaţie şi de specii de animale care sunt unice în România şi Balcani? 
Fă o plimbare pe Culmea Pricopanului, pe ruta Măcin – Regia Tutunului – Vf. Sulucu Mare – Piatra Râioasă – Şaua Şerparu – Vf. Caramalău – Fântâna de Leac – Măcin. Vei descoperi creasta cea mai spectaculoasă a parcului, cu stânci de peste 250 milioane de ani dintre care se remarca Sfinxul Dobrogei, o piatră veche ce arată precum chipul unui bărbat îngândurat.


Dacă ți-am stârnit interesul să descoperi câteva dintre obiectivele naturale ale Dobrogei, te așteptam în Constanța, la
cazarea ta preferată din centrul vechi. Vila OPT îți pune la dispoziție șase camere unice cu design personalizat și un apartament pe două etaje. Începe chiar din centrul orașului și pregătește-te pentru a descoperi ce are Constanța și Dobrogea mai spectaculos de oferit!

muntii macin dobrogea

Obiective turistice în Dobrogea: Trasee, chei, peșteri și locuri de vizitat toamna

Am trecut, în ultimele articole, prin câteva dintre cele mai importante obiective turistice de vizitat în Dobrogea.   Am descoperit mănăstirile din Constanța și Tulcea, povestea cetăților antice de la malul mării, cramele, podgoriile și povestea vinului de pe tărâmuri dobrogene. Tot atâtea motive pentru a face o incursiune în acest ținut atât de bogat […]

Citește articol
Obiective turistice Dobrogea -crame dobrogene

Murfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel: Povestea podgoriilor din Dobrogea 

Murfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel sunt cele mai mari podgorii din Dobrogea, fac parte din zonele viticole Colinele Dobrogei și Terasele Dunarii și, totodată, unele dintre cele mai căutate obiective și atracții turistice ale zonei. Aici cresc soiuri unice de struguri care dau vinuri extrem de apreciate de cunoscători. Descoperă povestea lor, care sunt cramele pe […]

Citește articol